3 műtrágya a jobban eladható burgonyaterméshez, kevesebb buktatóval

Címkék: agroleaf power , agromaster , burgonya műtrágya , burgonya termesztése , icl műtrágya , lombtrágya , polysulphate ,

Magasabb áron eladható termés, köszönhetően az egységes méretnek, intenzív színnek, jó tárolhatóságnak és közben kevesebb buktató. A jelenlegi gazdasági környezetben a burgonyatermesztők számára a nyereség fenntartásához az első rangú, piacos terményen keresztül vezet az út, azonban sikerre csak helyes műtrágyaválasztással lehet esély!

A burgonya ugyanis nemcsak falja a nitrogént és a káliumot a tenyészidőszak során, de kimondottan kényes arra, hogy mikor és milyen formában adagoljuk azokat. Egy rossz választással drága pénzért lehet pont a gumókötés ellen dolgozunk, vagy épp a kimosódás és elillanás miatt csak szélnek eresztjük a tápanyagokat.

A Nyugat-Európa kertészetei körében többek között az alapozta meg évtizedekkel ezelőtt az ICL műtrágyák ismertségét, hogy mindezt orvosolják. Az Agromaster burkolt NPK műtrágyákkal, Polysulphate alapú ásványi trágyákkal és olyan lombtrágyákkal, mint az Agroleaf-család, ugyanis a kockázat kevesebb, a termésbiztonság mégis nagyságrendekkel jobb.

Az ICL műtrágyagyár szakértője, Rácz Gábor növényvédelmi szakmérnök segítségével ajánlásoknak és a műtrágyák hatékonyságát biztosító plusz technológiáknak jártunk utána.

Az újgenerációs ICL-műtrágyák bőségesen visszatermelik az árukat a burgonyatermesztésben is!

Burkolt nitrogénműtrágyával a burgonya termesztésben ott lesz a tartalék a bakhát mellett az 1. osztályú áruhoz

Gumóira pillantva a fogyasztók többsége igénytelen növénynek gondolja, termelői azonban pontosan tudják, a burgonyatermesztés komoly szakmai odafigyelést és célzott táplálást igényel. Egy tonna burgonyaterméshez ugyanis nemcsak 150-170 kg nitrogénre, de 330-350 kg káliumra is szükség lesz, olyan további makroelemek társaságában, mint a foszfor (50-60 kg), a kén (20-25 kg), a kalcium (45-60 kg) vagy épp a magnézium, amiből további 35-40 kg-ot kell kijuttatnunk a bakhátakba.

Laza szerkezetű talajokon Rácz Gábor szerint különösen lényeges, hogy olyan burkolt NPK műtrágyákat alkalmazzunk, mint az Agromaster, e nélkül ugyanis éppúgy veszélybe sodorhatjuk a termést, mint a pénztárcánkat.

A nyereséges burgonyatermesztéshez nem olcsó nitrogénműtrágyára lesz szükségünk, hanem jóra. A burgonyát ugyanis hiába jellemzi intenzív tápanyagigény, a vegetatív fejlődés beindulása után a túlzott nitrogén-kijuttatással még így is rosszat tehetünk a növényeknek. A túladagolás késleltetheti gumókötést (különösen korai termesztésű állományokban), ami miatt később tudjuk csak betakarítani a termést, ráadásul a növények is sokkal fogékonyabbak lesznek a betegségekre. Nem véletlenül ajánlunk a talajelőkészítéssel egy menetben olyan szabályozott tápanyag-leadású, 2-3 hónapos hatástartamú burkolt NPK műtrágyákat a tápanyagtervünk részeként, mint az Agromaster 10-5-23+5MgO+29SO3+2CaO. Illetve a bakhátkészítéssel együtt kijuttatható 1-2 hónapos hatástartamú Agromaster 40-0-5+ 4,5SO3 vagy a talajfeltöltöttség függvényében annak Agromaster 32-19-0+4,8SO3 változata. Az E-Max technológiával burkolt nitrogéntartalom ugyanis tápelemtartalékként ott marad hónapokig a növények mellett, se elillanás, se kimosódás nem következik be. Az állandó, optimális tápanyaghatásnak köszönhetően a termésméret egységesebb, nagyobb lesz. Sokkal jobb hatásfokkal dolgozik, mint a hagyományos ammónia vagy nitrát nitrogén formával dolgozó termékek.”

Egységesebb, nagyméretű piacosabb termés: megéri a termelőknek ICL műtrágyákat választani!

Az Agromaster burkolt NPK műtrágyák burgonyatermesztők számára lényeges előnyeiből:

 1. A kimosódásnak ellenálló formával még laza homokos talajon se pazaroljuk a tápelemeket, a nitrogén kiváló arányban fordul termőre egy prémium műtrágyával.
 2. Kevesebbszer kell műtrágyát kijuttatni, csökken a sóterhelés, valamint a munkaigény, kisebb lesz a művelés taposási kára a táblákon.
 3. Korábban záródó lombozat, kedvezőbb mikroklíma és a talajfelszín árnyékolása miatt jobb a talajok nedvességmegőrzése.

Agromaster dózisjavaslatok burgonyában:

 • Alaptrágyaként 650-700 kg/ha
 • Fejtrágyaként 500-600 kg/ha

Káliumpótlás kimosódásnak ellenálló formában, extra magnéziummal és kalciummal: a Polysulphate-ot szinte burgonya termesztéséhez tervezték

A nagy burgonyatermésnek nem csak nitrogénből magas a tápanyagigénye. A megfelelő káliumpótlás elengedhetetlen az optimális szénhidrát-anyagcseréhez és a vízháztartáshoz, a szárazanyagok, keményítő felépítéséhez kénre lesz növényeinknek szüksége, amihez az energiát csak megfelelő magnéziumbevitel mellett képesek előállítani. Amennyiben könnyen tárolható, barna foltoktól mentes gumókat szeretnénk felszedni, a sorból a kalcium sem maradhat ki. Ahhoz, hogy ne romoljanak a terméskilátások, a kiegészítő tápelemekre is szükség lesz. Azonban hogy a veszteségek miatt ne nőjön a termelők kitettsége, érdemes speciális tápanyagokat választani. Ilyen megoldást kínálnak az ICL Polysulphate alapú ásványi trágyái.

Az ICL Polysulphate (48% SO3 szulfát, 14% K2O kálium-szulfát, 6% MgO magnézium-szulfát, 17% CaO kalcium-szulfát) termékeinek erejét egy ősi tengerfenék ásványikincse adja, amit az ICL mérnökei kizárólagossággal bányásznak Anglia partjainál. A 100% természetes ásványi trágya nemcsak ökológiai gazdaságokban használható, hanem, köszönhetően a bányászott ásványi anyagának, még homoktalajon is ellenáll a kimosódásnak, tápelemhatását pedig akár 60 napig megtartja. Fontos tudni, hogy a Polysulphate nemcsak táplál, de az ásványi anyagai tompítják a szikesedési folyamatokat is, ráadásul szulfátos tápelemei kedveznek az 1. osztályú árut célzó termelőknek. A burgonya ugyanis kényes kloridos műtrágyák alkalmazására. A Polysulphate termékcsaládban találni gyorsan felvehető foszforformával (ortofoszforsav) kiegészített műtrágyatípusokat is ICL PKpluS név alatt. Ezek közül talajelemzés függvényében alaptrágyaként az ICL PKpluS 0-16-30 + 2MgO + 10 SO3 + 12CaO formulát, valamint az ICL PKpluS 0-21-20+2MgO + 15 SO3 + 17 CaO-t javasoljuk. Amennyiben az adottságok megengedik, alkalmazhatjuk a Polysulphate kálium-kloriddal (MOP) tovább dúsított változatát az ICL PotashpluS-t is a talajelőkészítéshez, ennek kloridterhelése 50%-kal alacsonyabb a hagyományos termékeknél, árszínvonal tekintetében pedig kimondottan jó termék. A bakhátkészítés idején fejtrágyázáshoz szintén kiválóan alkalmazható a Polysulphate.”

A burgonya alaptrágyázáshoz javasolt Polysulphate alapú termékek dózisai:

 • Polysulphate: 500-600 kg/ha
 • PKpluS: 450-550 kg/ha
 • PotashpluS: 400-600 kg/ha

Burgonya fejtrágyázása bakhátkészítéskor Polysulphate-tal:

 • 300-400 kg/ha

Gyors tápelemhatás a kritikus növekedési szakaszokban: Agroleaf Power lombtrágyák

A most már évről évre visszatérő zord tavaszi időjárás miatt akkor is várhatnak kihívások burgonyanövényeinkre, ha azokat szakszerűen feltöltött talajba ültettük el. A tápanyagok elérhetősége az alacsony talajhőmérséklet miatt a gyökérzeten keresztül ugyanis gátolt, ezt csak tovább rontja, hogy ilyenkor a növényi anyagcserefolyamatok is lassulnak. Erre jelentenek hatékony megoldást a lombtrágyakezelések, ahol a plusz technológiával készülő ICL Agroleaf Power levéltrágyák szintén kedveznek a gazdáknak.

„Az Agroleaf Power lombtrágyák két kiegészítéssel, az M-77 és a DPI (Double Power Impact) technológiával készülnek. Az adalékanyagokkal gyorsabban válnak felvehetővé a tápelemek, amelyek elnyújtott hatástartammal, akár 8-10 napig képesek segíteni az állományokat” – meséli Rácz Gábor.

Az Agroleaf Power lombtrágyákból több eltérő, fejlődési fázisokhoz hangolt összetétel érhető el:

 1. Agroleaf Power High P (12-52-5+mikroelemcsomag): extra foszfortartalommal a gumóképződés támogatásához. A virágzás előtt 2 héttel kijuttatva, majd időjárás függvényében 7-10 nap múlva ismételve.

Javasolt dózisa 7 kg/ha 500-600 liter vízben oldva.

 1. Agroleaf Power High Ca (11-5-19+9CaO+2,5MgO+mikroelemcsomag) A virágzás, kötődés, valamint a fiatal gumók képződésének magas energiaigényének biztosításához.

Javasolt dózisa: 4-5 kg/ha 500-600 liter vízben kijuttatva.

 1. Agroleaf Power High K (15-10-31+mikroelemcsomag) az intenzív növekedéshez.

A burgonya esetében rendkívül fontos a gumóméret és termésmennyiség maximalizálásához az ideális nitrogén-kálium arány biztosítása. Az Agroleaf Power High K lombtrágya használatával a szükséges 1:2 arány fenntartható, biztosítva ezzel a koraiságot és a szép, piacos termést.

Cikkünk a Magro.hu-n is megjelent!

Rácz Gábor növényvédelmi szakmérnöknél, az ICL területi képviselőjénél ingyenes szaktanácsadás érhető el a termelőknek a termékekkel kapcsolatban.

Jobb termés, kevesebb műtrágya-kijuttatással, valós megtérüléssel? Válassza az ICL műtrágyatermékeket! Keresse Rácz Gábor területi értékesítőt a további termékinformációkért, ingyenes szaktanácsadásért!

Keresse Rácz Gábor területi képviselőt a további termékinformációkért, ingyenes szaktanácsadásért!

Rácz Gábor növényvédelmi szakmérnök, ICL

tel: +36304881479 email: gabor.racz@icl-group.com

 

 

 

Ez is érdekelheti

Kérdezzen tőlünk!