Biztosítsuk be a termést repcében és gabonában: így válasszunk jól lombtrágyát!

Címkék: agroleaf lombtrágya , agroleaf power , icl , icl műtrágya , lombtrágya , lombtrágyázás , tavaszi lombtrágyázás ,

Hirtelen jött felmelegedéssel váltakozó fagyközeli reggelek, a talajnedvességet kiszipolyozó szelek, szórványosan visszamaradt víznyomott területek – az idei év sem méri szűk marokkal a stresszhelyzeteket növényeinknél. A termésbiztonság fenntartásához ezért most is kulcskérdés lesz a helyes szakmaisággal végzett lombtrágyázás, különösen őszi vetésű kalászosok és a káposztarepce esetében. Ez a titka, hogy az ideális körülményeket biztosító napokat regenerálódás helyett termésképzésre fordítsák az állományok. Vigyázzunk, nyereséget csak tudatosan kiválasztott, jobb technológiával készülő lombtrágya biztosíthat!

A rossz időzítéssel kivitt és nem megfelelő összetételű tápanyag ugyanis összezavarhatja növényeink élettanát, olyan túlhajtott és időszakhoz nem illő növekedést erőszakolhat ki, ami károsítja az állományt. Miközben a hagyományos technológiával készülő levéltrágyák felszívódásgyorsító és hatástartam-növelő adalékanyagok nélkül épp csak azzal nem bírnak el, amiért megvettük őket: az extrém időjárással!

Hogyan csökkentsük a kockázatot? Válasszunk olyan hatásofokozókkal készülő újgenerációs tápanyagokat, mint az ICL műtrágyagyár Agroleaf Power lombtrágyái.

Hogyan működnek? Milyen kombinációban, javasolt dózissal alkalmazhatjuk őket sikeresen az őszi vetésű szántóföldi növényeknél? Ezzel folytatjuk.

Az Agroleaf Power speciális adalékanyagaival a tápanyagok felszívódása gyorsabb, a tartamhatás pedig kitolódik.

A jobb lombtrágya jobban megtérülő befektetés a gazdának

A meleg és fagyos napok váltakozása a kiszámíthatatlan csapadékeloszlással társulva nehezíti a növények gyökérzeten keresztüli tápanyagfelvételét, ami kétszeres kockázat a termelőknek: a kiéhezett állomány ugyanis lemarad a fejlődésben, gyengül az ellenálló képessége, ráadásul hiába van talajnedvesség, kevésbé hatékonyan dolgozza fel a már előzőleg kijuttatott szilárd műtrágyák hatóanyagát is.

Ahhoz, hogy a megugrott tápanyagveszteségek elkerülésével a költségek kisebbek, a terméskilátások fenntartásával a nyereség pedig nagyobb legyen, érdemes kondicionálni a növényeket.

A hatékonyság érdekében olyan lombtrágyát érdemes választani, amely:

  • magas hatóanyagtartalommal készül,
  • kifogástalan hatóanyag-tisztaság és vízoldékonyság jellemzi,
  • nem emeli az oldat pH-ját,
  • a makroelemeken túl mezo- és mikroelem-kiegészítéssel készül,
  • rendelkezik olyan kiegészítéssel, ami gyorsítja a tápelemfelvételt, kitolja a kivitt tápelemek felvehetőségét.

Egyszóval olyan levéltrágyára lesz szükség, mint az idén 100 éves fennállását ünneplő ICL műtrágyagyár Agroleaf Power lombtrágyái, amelyekből mindegyik kultúra esetében találunk az egyes fejlődési szakaszok igényeire hangolt tápanyag-összetételű prémium terméket. A jól időzített, célzott táplálással kiaknázhatjuk a levélzeten keresztüli táplálás 8-20-szoros hatékonyságát a szilárd tápelemforrásokhoz mérten, ráadásul ezzel a gyökérzet aktivitását is fokozzuk, segítve a korábban kijuttatott műtrágyák hasznosulását is.

Kitolt stressztűrés, célzott tápelempótlás a fejlődés kritikus időszakaiban: a magyar gazdák is szívesen választják az Agroleaf Power lombtrágyákat.

Agroleaf Power lombtrágyák: kitolt hatástartam, gyorsabb felszívódás célzott tápelem-összetétellel kombinálva

De mi teszi különlegessé a sokat emlegetett Agroleaf Power lombtrágyákat? Ez egy prémium kategóriás vízoldékony lombtrágyacsalád, amelynek tökéletes oldódása szinte nullára csökkenti a permetezőfejek eltömődésének kockázatát. A rendkívül tiszta makroelem hatóanyagok mellett a növényi immunrendszert, fotoszintézist és megtermékenyülést támogató mikrolemeket is tartalmaz kelatizált formában.

Hatásfokát pedig két egyedülálló, szabadalmaztatott ICL plusz adalékanyag növeli tovább:

  1. Az M-77 formula gyorsítja a növények nitrogén-foszfor-kálium- és mikroelem-felvételét, általában fokozza a növény életfolyamatait, amiből a gyökérzet is profitál. A megnövekedett gyökérsavtermelés segíti a talaj kötött tápanyagformáinak felszabadulását, így gyakorlatilag ingyen juthatnak extra tápelemekhez is a segítségével a talajból növényeink. Az M-77 formula kelatizált anyagai kitolják a hatástartamot, javítják a növények stressztűrő képességét.
  2. A DPI (Double Power Impact) technológia 8-10 napig fokozza a növények fotoszintetikus aktivitását, ami ez idő alatt felgyorsítja a tápanyagok beépülését a növényeken belül. A többlettápelem jobban hasznosul, a befektetésünk nagyobb hányadát fordítják többlettermés képzésére a növényeink.

Független kutatások szerint az Agroleaf Power lombtrágyák alkalmazása más lombtrágyákhoz képest 10 nappal kitolja a tápanyagok felvehetőségét, de Rácz Gábor, a műtrágyagyár területi képviselője szerint más okból is megtérülő beruházás az alkalmazásuk.

„Az Agroleaf Power lombtrágyák kijuttatását nem csak a megszokások miatt érdemes a növényvédőszeres kezelésekhez igazítani. Az optimális tápanyagpótlással fokozódnak a növényi életfolyamatok, amelyek növelheti a növényvédő készítmények hatásfokát is. Az Agroleaf Power lombtrágyák a legtöbb növényvédőszerrel problémamentesen keverhetőek, az egy tankkeverékkel történő kijuttatás csökkenti a menetszámot is. Az első kijuttatás előtt természetesen mindig végezzük alacsony dózissal próbakeverést és próbakezelést az ICL műtrágyatermékek esetében is! Sose felejtsük el, hogy a lombtrágya nagyobb része víz, így ha például kiugróan kemény öntözővízzel dolgozunk, érdemes az oldat pH korrekciójára is időt, valamint terméket szánni. Ilyen téren az ICL Nova PeKacid 0-60-20 száraz foszforsavtartalommal készülő savazóműtrágyája kiváló, 500 gramm/1m3 víz dózisban alkalmazva költséghatékonyan végzi el az oldat beállítását” – emeli ki a szakértő.

A gyorsabb felszívódással, kitolt hatástartammal dolgozó Agroleaf Power lombtrágyákkal a gabonák is tetőtől talpig egészségesek.

Az őszi vetésű gabonanövények termésmaximalizálásához ideális Agroleaf Power lombtrágyák

A gabonanövények estében két Agroleaf Power lombtrágya kombinációjával biztosíthatjuk a mennyiségre és minőségre is kiváló termést, amelyeket egyaránt 4-5 kg/ha dózisban érdemes kijuttatni a megfelelő fejlődési fázisban.

A két lombtrágya kombinációjával jobb kondícióban tartott növényeknél kisebb eséllyel üti fel a fejét a fuzáriózis, javul az ezermagtömeg és a termés beltartalma is.

Az őszi káposztarepce termésmennyiségét és olajtartalmát növelő Agroleaf lombtrágyák

Az őszi káposztarepce estében szintén két Agroelaf lombtrágya kombinációját találjuk az ICL tápanyag-utánpótlási technológiájában, amelyek estében a javasolt dózis szintén 4-5 kg/ha.

  • Agroleaf Power Total NPK 20-20-20+mikroelemcsomag összetétel tavasszal 8-11 leveles (rozettás állapot) idején kijuttatva 3 alkalommal vagy a növény állapotának megfelelően a hiánytünetek megelőzéséhez.
  • Agroleaf Crop Oil Seed NPK 6-18-31+2MgO+mikroelemcsomag szármegnyúlás és zöld-sárgabimbós állapot idején háromszor ismételve.

A lombtrágyák hatékonyan támogatják a repce fejlődését, az Agroleaf Crop Oil összetétele pedig ideális az olajszintézis serkentéséhez.

Rácz Gábor növényvédelmi szakmérnöknél, az ICL területi képviselőjénél ingyenes szaktanácsadás érhető el a termelőknek a termékekkel kapcsolatban.

Jobb termés, kevesebb műtrágya-kijuttatással, valós megtérüléssel? Válassza az ICL műtrágyatermékeket! Keresse Rácz Gábor területi értékesítőt a további termékinformációkért, ingyenes szaktanácsadásért!

Keresse Rácz Gábor területi képviselőt a további termékinformációkért, ingyenes szaktanácsadásért!

Rácz Gábor növényvédelmi szakmérnök, ICL

tel: +36304881479 email: gabor.racz@icl-group.com

 

 

 

Ez is érdekelheti

Kérdezzen tőlünk!