ICL műtrágyák nélkül 2022-ben nem arattam volna – Gazdariport

Címkék: agrolaef power , agromaster , gabona műtrágyázása , icl műtrágya , őszi alaptrágyázás , pkplus , repce műtrágyázása ,

Kiszámítható termelőmunka a hullámvasutat járó terménypiac és az extrém időjárás dacára is. A nógrádi gazdálkodók azt vallják, hogy lehetséges, de csak akkor, ha gépesítésben és műtrágyaválasztásban is nyitottak vagyunk az újításra. Jobb technológiával ugyanis egy automatizáció vagy egy szabályozott tápanyag-leadású műtrágya pont annyit „dolgozik a gazda helyett”, hogy legyen ideje reagálni a többi kihívásra. Az ő táborukat gyarapítja Varsányban Bartus Péter is, aki szerint az ICL műtrágyákkal a növényei és a bankszámlája is jobban érzi magát.

A 140 hektáron dolgozó gazdálkodót bevált tápanyagokról, az idei év céljairól, valamint arról kérdeztük, hogy miért tartja ideálisnak a termésátlagok fenntartásához-növeléséhez az ICL műtrágyákat.

„Az ICL műtrágyákkal úgy érzem, jó úton és jó partnerekkel vagyok”

Bartus Pétert más szakmából a véletlenek sodorták a gazdálkodás felé, az élet úgy hozta ugyanis, hogy egy 140 hektáros birtok teendőit kellett átvennie, szinte egyik napról a másikra. A kényszer azonban nagy úr, és ebben az esetben a gazda szerint jó tanítómester is, hiszen az időhiány miatt szinte azonnal az újító szemléletű termékeket és mezőgépeket kereste. Ezek végül még az olyan extrém évben is mentették a termést, mint a 2022-es.

Szerintem annál beszédesebb ajánlólevél nem kell egy műtrágyának, hogy valaki a 2022-es év után is kitart mellette. A gazdatársaknak szerintem a nehézségeket nem kell bemutatni. Az az igazság, hogy ICL műtrágyák nélkül én tavaly nem arattam volna” – vág bele a tavalyi évjárat kihívásainak ismertetésébe Bartus Péter.

A tavalyi év ráadásul, köszönhetően az olyan tápanyagoknak, mint az Agromaster Start Mini, az ICL mini szemcseméretű indító műtrágyája vagy a Solinure GT vízoldható komplex műtrágya, még csak nem is a túlélésről szólt a varsányi földeken. A 66 000-res tőszámmal vetett Syngenta Batanga ugyanis egy speciális műtrágya-injektáló munkagéppel a kritikus pillanatban kijuttatott vízoldékony tápanyaggal igazán szép termést hozott.

„Az ICL műtrágyákkal elért szép termésátlagok igazolják, hogy megéri beruházni olyan újgenerációs tápanyagokra, amelyekkel a kimosódás, elillanás csökken, az optimális táplálásnak köszönhetően pedig a terméskilátás javul. A kukoricatáblámat én arattam 2022-ben, nedvesen adtam el a kereskedőnek, az átlag 6 t/ha alakult, de voltak olyan részek, ahol az eredmény elérte a 8,5 t/ha-t is. 4-5 éve ismerkedtem meg ezekkel a tápanyagokkal, és sajnos nem váltottam azonnal. Voltak más műtrágyáim is, és azokat is kijuttam akkor még a növények alá. Ma már azt kell mondjam, hogy inkább ne tettem volna, mert egyből látszott, hogy ég és föld a különbség az ICL termékekkel növényekben és termésben is. Mellékállásban kezdtem gazdálkodni, más szakmából jövök, így nálam kiemelt szempont, hogy a lehető leghatékonyabban szeretnék jó termésátlagot elérni. Az ICL műtrágyákkal a jobb technológia az ember helyett dolgozik, kevesebb kijuttatás is elég, hosszú a hatástartamuk és kevés a tápanyagveszteségük, sokkal kiszámíthatóbbá tesznek mindent.”

Az újító szellemben megalkotott ICL műtrágyákkal a technológia a gazda helyett dolgozik.

 

Bartus Péter gépesítésben is a jobb technológiát keresi.

A nógrádi termelő szerint extrém évjáratban is nyugodtabb, hiszen az innovatív termékek és gépek nagyobb termésbiztonságot jelentenek.

Bartus Péter szerint itthon lerövidíti az utat ezekkel a műtrágyákkal a gazdáknak, hogy Rácz Gábor területi képviselőn keresztül kiváló szaktanácsadás érhető el a termékekhez, ráadásul ingyenesen.

„Először az Agroleaf Power lombtrágyákra figyeltem fel egy szóróanyagon, tetszett, hogy hosszabb hatástartamot, gyorsabb felvehetőséget ígérnek. Azonban magamtól nem tudtam, hogyan alkalmazhatnám technológiaként a tápanyagokat a növényeim alá. Rácz Gábor segített összeállítani a tábláimhoz ideális tápanyaggazdálkodási tervet, ellenőrzi, mivel hogyan haladok, ez hatalmas segítség, hogy rövidebb idő alatt érjek el jobb eredményeket. A tápanyagokat választva úgy érzem gazdálkodóként, hogy jó úton és jó partnerekkel vagyok.”

Hogyan néz ki a 2023-as vetésstruktúra és a műtrágyatechnológia?

Az Idei évben a vetésstruktúrában 35-40 hektár búza kapott helyet, amivel a gazda javító minőséget céloz, 10 hektár sörárpa, 21 hektár repce, 18 hektár napraforgó, valamint 14 hektáron kukorica is földbe került. A költséghatékonyság növeléséhez, illetve a stressztűrés kitolásához Bartus Péter az idei évben is mert újítani. A kukoricát például egy speciális Multiva no-till direktvetőgéppel juttatta ki a táblákra, ahol előzetesen egy sorközművelő géppel egy speciális PK alaptrágyára bízta a talajfeltöltést.

„Szeretek beruházni az újdonságokba, hiszen így nyugodtabban alszom, mert tudom, hogy az év végén aratni is fogok. A terménypiaci árak és az anyagköltség mellett nem állítom, hogy én nem fogtam volna vissza kissé a mennyiségeket, de azért igyekszem a korábbiak 80%-a körül tartani a kijuttatást. A jelenlegi árakon extrém időjárásban nem lehet bevállalni, hogy hagyományos nitrogénműtrágyával dolgozzunk, azt ugyanis többször kell 400-500 kg-mal kijuttatni, olyan veszteséget jelentene bemosócsapadék nélkül, ami vállalhatatlan. Az ICL műtrágyákkal sokkal kevesebb kijuttatással, akár alacsonyabb dózisokkal is tartani tudjuk a terméseredményeket.”

Az ICL PKpluS 5 az 1-ben tápanyaga a nitrogénpótlástól leválasztva képes mindent megadni a növényeknek: tartalmaz foszfort, káliumot, ként, magnéziumot és kalciumot is.

A tápanyag alapját a 100%-ban természetes Polysulphate ásványi trágya adja.

A kultúráknál a lendületes kelést és jó terméseredményekért ugyanazok az ICL műtrágyák dolgoznak

1., Alaptrágyázáshoz ICL PKpluS 21-20+2MgO+12,5SO3+15CaO

2023-ban a talajok foszfor- és káliumfeltöltését a nitrogén-kijuttatástól külön végezte a gazda az ICL PKpluS tápanyagával. Ez a 100%-ban természetes Polysulphate ásványi trágya kimosódásnak ellenálló kálium-, kén-, magnézium- és kalciumtartalmát egészíti ki gyorsan felvehető foszfortartalommal és kálisó-kiegészítéssel. A könnyen felvehető foszfor- és kalciumtartalom elősegíti a gyors begyökeresedést, a kálium javítja a stressztűrő képeséget, a magnézium fokozza a fotoszintézist, ami a fokozott energiafolyamatokon keresztül vitalizálja a növényeket. Minden adott a növényeknek a lendületes keléshez, amit ezután a növény igényeihez hangolt külön nitrogén-kijuttatással még eredményesebbé, és ami a gazdák számára lényeges, gazdaságosabbá tehetünk.

A precíziós szemlélethez alkotott tápanyagból 150 kg jutott hektáronként a növények alá.

2., Nitrogénpótlás szabályozott tápanyag-leadással: Agromaster Start Mini 21-21-5+2MgO+15SO3 és Agromaster 40-0-5 burkolt műtrágyák

Az Agromaster Start Mini egy biztonságos starter műtrágya bármely magról kelő kultúra számára, amely az ICL újító burkolt műtrágya-technológiáját kombinálja gondosan kiválasztott mini granulátumokkal. A szabályozott nitrogénfeltáródás a friss foszforhatáshoz adódva optimális táplálást biztosít a növények számára a fejlődés kezdeti szakaszán, csíra- vagy növekedésgátló hatások nélkül. A vetőmag közelében érvényesülő ultralokalizált tápelemhatás elősegíti a növények gyökérfejlődését, elősegíti a begyökeresedést.

A starterhatásra az Agromaster burkolt műtrágyákkal akár több hónapos nitrogénpótlás építhető rá egyetlen termékkel. Ezek közül a gazdaságban az Agromaster 40-0-5 burkolt műtrágyát alkalmazták, amely speciális, E-max technológiával burkolt szemcséivel az elillanástól és kimosódástól is óvja a tápanyagot. A burkolat reagál a talajhőre – alacsonyabb hőmérsékleten csökkenti, melegebb időszakban növeli a kibocsájtást –, ezzel a tápanyag akkor érhető el a növényeknek, amikor azok igénylik azt a fejlődéshez.

Agromaster Start Mini 21-21-5+2MgO+15SO3 műtrágya ajánlott dózisa: 50-80 kg/ha, vetéssel egymenetben kijuttatva.

Az Agromaster 40-0-5 ajánlott dózisa szántóföldi kultúrák esetében: 100-250 kg/ha

3., A növények fejlődési fázisaihoz hangolt lombtrágyázás mikroelem-kiegészítést tartalmazó tápanyagokkal

A növények a későbbi, kritikus fejlődési szakaszokban minőségi terméshez nélkülözhetetlen plusz makro- és mikroelemeket  az ICL Agroleaf Power lombtrágyáival biztosítják.

Az ICL tápanyagok a levéltrágyák között is nagyobb biztonságot jelentenek a termelőknek, ugyanis speciális adalékanyagaikkal akár 8-10 napon át felvehetőek maradnak, a felszívódást segítő speciális technológiával pedig akár 24 órán belül javítják a növények állapotát.

Agroleaf Power High P (12-52-5+mikroelemcsomag): serkenti a gyökérzet fejlődését.

Agroleaf Power High N (31-11-11+mikroelemcsomag): serkenti a zöld növényi részek fejlődését.

Agroleaf Power Total (20-20-20+mikroelemcsomag): általános célra, a tápanyagellátás javítására ideális.

Általános kijuttatási dózisjavaslat:

3-5 kg/ha dózis, 1-2 ismétléssel a tenyészidőszak során.

Lerövidített út a nyereségig: ingyenes szaktanácsadás a magyar termelőknek

Magyarországon az ICL termékekhez itthon vízanalízisre, talajelemzésre alapozott ingyenes szaktanácsadás érhető el a termelőknek. Rácz Gábor területi képviselővel konzultálva költséges kísérletezés nélkül állítható össze a tápoldatozási recept.

Rácz Gábor növényvédelmi szakmérnöknél, az ICL területi képviselőjénél ingyenes szaktanácsadás érhető el a termelőknek a termékekkel kapcsolatban.

Jobb termés, kevesebb műtrágya-kijuttatással, valós megtérüléssel? Válassza az ICL műtrágyatermékeket! Keresse Rácz Gábor területi értékesítőt a további termékinformációkért, ingyenes szaktanácsadásért!

Keresse Rácz Gábor területi képviselőt a további termékinformációkért, ingyenes szaktanácsadásért!

Rácz Gábor növényvédelmi szakmérnök, ICL

tel: +36304881479 email: gabor.racz@icl-group.com

 

 

 

Ez is érdekelheti

Kérdezzen tőlünk!