ICL műtrágyákkal nem szerencsejáték a szántóföldi zöldségtermesztés – Gazdariport

Címkék: agromaster , burkolt műtrágya , icl műtrágya , npk műtrágya , paradicsom termesztése , pkplus , szántóföldi zökdségtermesztés , zöldségtermesztés ,

Gazdálkodóként képzeljük el a következőt: a tavaszi munkák megkezdése előtt kiveszünk a vállalkozás vagyonából 600-800 millió forintot, majd feltesszük az egészet a rulettre. Teljes képtelenség? A rutinos szántóföldi zöldségtermesztők szerint ha egy nagygazdaságban a spórolás jegyében a mostani piaci körülmények között lemondunk a plusz adalékanyagokkal készülő prémium műtrágyákról, pontosan ezt tesszük.

A Szarvas térségben több mint két évtizede a nagy konzervgyáraknak ipariparadicsom- és zöldborsótermesztéssel foglalkozó Roszik Attila szerint ugyanis aszályban csak az újgenerációs műtrágyák nitrogéntartalma marad meg a talajban. A másfélszeresére nőtt inputanyagárak és a felvásárlásig jelentkező 100%-os kitettség miatt pedig szavaival élve: „ma nem engedhetjük meg magunknak, hogy a kivitt nitrogén csak úgy elszálljon a szélben.”

A 150 hektárra rúgó ipariparadicsom-földek és 21 hektáros almaültetvényük esetében ezért is használják most már évek óta előszeretettel az ICL műtrágyákat. Bevált tápanyagokról, alkalmazásukról és üzemi eredményekről kérdeztünk.

Szabályozott tápanyagleadás: csúcsminőségű termés, kiszámíthatóan

Szarvas és térségének zömében közepes kötöttségű réti talajain dolgozik 1750 hektáron a Morokó Farm Kft. A vállalkozás a szántóföldi klasszikusok – árpa, búza, kukorica, napraforgó – termelése mellett ismert beszállítója olyan nagy konzervgyáraknak, mint az Univer vagy Bonduelle. A 3 lineár öntözővel és 6 öntöződobbal ellátott táblákon ugyanis zöldborsó és ipari paradicsom termesztésével is foglalkoznak, most már több mint két évtizede. A termelő szerint, hogy ez így is maradjon, lényeges az újgenerációs műtrágyák plusz tudása, hiszen ezekkel mostoha körülmények között is nagyobb biztonságban lehet a termés.

„Néhány éve a magyar zöldségtermesztők még 15 milliós piacra dolgoztak, ma az ágazat inkább a fennmaradásáért küzd. Friss zöldséggel, gyümölccsel ugyanis nincs idő kivárni a kedvező piaci fordulatokat, mint egy kalászos gabonával. A költségek azonban itt is a többszörösére nőttek. A felvásárlásig tartó 100%-os kitettség miatt épp ezért arra törekszünk, hogy a műtrágyákkal csökkenteni tudjuk a költségeket, minimalizáljuk a kockázatokat még szélsőséges időjárásban is. Illetve kiemelt szempont számunkra a tápanyagminőség, hiszen a konzervgyári partnerek komoly elvárásokat támasztanak a termés iránt: cukorsavarányt, likopintartalmat, színt mind előírások szabályozzák. Ezen a téren jó véleményünk van az ICL műtrágyákról. A szulfátos tápelemek, az optimális mikroelem-kiegészítés és a szabályozott tápanyagleadás hármasával ezek teljesülnek nálunk. Ráadásul, ma szinte azon az áron szerezhető be ez a prémium tápanyag, mint bármelyik konvencionális műtrágya” –  meséli elöljáróban Roszik Attila.

Nagyobb termés. Kevesebb munkaóra. Jó hektárköltség. Roszik Attila bízik az ICL műtrágyákban

Agromaster burkolt NPK műtrágya: állandó optimális táplálás kevesebb kijuttatással

Roszik Attila akkor figyelt fel az ICL műtrágyákra, amikor olyan tápanyagot keresett, amivel a júniusi bokrosodás után is ott lehet a növekedéshez lényeges nitrogén az állománynak, anélkül, hogy a növények megtörését vagy a kötődési problémákkal és termés elrúgásával járó nitrogén-túladagolást kockáztatnák.

Optimális táplálás a lehető legkevesebb buktatóval. Az 1-2 hónapos hatóidejű, szabadföldi alkalmazásra szánt Agromaster 12-5-20+2CaO+4MgO+35SO3 összetétel nekünk ezt megadta az ipari paradicsom termesztésében. Június közepén 200 kg/ha dózisban juttatjuk ki a táblákra sorközművelő kultivátorozás közben, így néhány centiméteres fedést biztosítunk a műtrágyának. Még tomboló, 40 fokos hőségben is egyenletesen, szabályozott formában adja le a tápanyagokat. Nem engedjük el vele a szélbe a nitrogént, mint egy hagyományos műtrágyával. Fontos számunkra, hogy a lehető legjobb Brix-értékkel bírjon a termés, ez nálunk 75-80 t/ha üzemi eredménnyel meg is valósítható normál évjáratban. Az eredményeink javításához az idei évtől kipróbáljuk alaptrágyaként szintén az ICL kínálatából az ICL PKpluS ásványi trágya alapú, foszforral dúsított granulált műtrágyákat is. Ezzel a tenyészidőszak elején lényeges foszforpótlást és a virágkötéshez elengedhetetlen kénpótlást szeretnénk prémium tápelemhatással biztosítani. A kén a PKpluS-ban szulfátos formában, ráadásul kimosódásnak is ellenálló, 60 napos hatástartammal van jelen, épp ezért sokat várunk ettől a terméktől is.”

Az Agromaster burkolt NPK műtrágyák előnyei között találjuk:

  • A részben burkolt műtrágya aszályban vagy súlyos esőzések idején is kisebb nitrogénveszteséggel dolgozik.
  • A burkolat E-max technológiája napi szinten szabályozza a tápanyag-felszabadulást.
  • Az Agromaster burkolt NPK műtrágyák számos kultúraspecifikus összetételben érhetőek el a piacon – a műtrágyák között van 1-2; 2-3; 3-4; 4-5 és 5-6 hónapos hatóidejű változat is.

Általános kijuttatási dózis javaslat:

  • Szántóföldi növényeknél 300-500 kg/ha
  • Zöldségféléknél 400-500 kg/ha
  • Szabadföldi faiskolák esetén 300-500 kg/ha

Roszik Attila almásában is kiváló hatásfokkal dolgoznak az ICL műtrágyák

Agroltuion Special öntözőműtrágya és Nova PeKacid savazó hatású vízoldékony műtrágya: kiváló almatermés egyszerűbben

Roszik Attiláék területein a termelőmunkát 2018 óta 21 hektáron almatermesztés is kiegészíti. A 3,6 m-es sortávval és 0,8 m-es tőtávval telepített almásokban olyan fajták kaptak helyet, mint a Gála, Red Chief, King Rot vagy Fujion.

„Több jó adottságú, magas humusztartalmú földterülettel is rendelkezünk, ezeken több lépcsőben telepítettünk almásokat 2018 óta. Az ültetés óta folyamatosan alkalmazzuk itt is az ICL műtrágyákat, hiszen egyszerűbb velük jó eredményeket elérni. Az ültetőgödörbe juttatott Agroblen 14-20-5+2MgO plusz mikroelemcsomag műtrágyatabletták dózisbeállítás nélkül 6 hónapig megadnak mindent a csemetéknek a biztos gyökeresedéshez, jó kezdeti fejlődéshez. A terület nagy részét csepegtető öntözőrendszeren keresztül is tápláljuk, ehhez kiváló megoldást jelent az Agrolution Special 125 (7-14-35+3.5MgO) öntöző műtrágya alkalmazása. A rendszer karbantartásához pedig olyan újszerű termékeket is használhatunk az ICL-től, mint a Nova PeKacid NPK 0-60-20 savazó műtrágya. Ez gyakorlatilag egy száraz sav, beállítja az öntözővíz pH-értékét, miközben megelőzi a lerakódások kialakulását a rendszeren belül. A tápanyagtervünkben szerepet kapnak még az ICL Agroleaf Power lombtrágyái is, ezek közül minden fejlődési fázishoz megtalálható a megfelelő összetétel. Nincsenek hiánybetegségek az ültetvényben, a termés jól tárolható, szép és kiváló az ízvilága. A célunk, hogy 45-50 t/ha első osztályú termést tudjunk betakarítani szezononként, tervszerűen haladunk a technológiával efelé.”.

Az ICL Agroleaf Power lombtrágyacsalád összetételei

A lombtrágyakezelésekhez az állományok fejlődéséhez hangoltan elérhető összetételek:

Agroleaf Power High P (12-52-5+mikroelemcsomag): serkenti a gyökérzet fejlődését.

Agroleaf Power High N (31-11-11+mikroelemcsomag): serkenti a zöld növényi részek fejlődését.

Agroleaf Power High K (15-10-31+mikroelemcsomag): gyorsítja az érést és fokozza a színanyagok termelődését.

Agroleaf Power Total (20-20-20+mikroelemcsomag): általános célra, a tápanyagellátás javítására ideális.

Általános kijuttatási dózis javaslat:

  • 3-5 kg/ha dózis, 1-2 ismétléssel a tenyészidőszak során.

Az Agrolution öntözőműtrágyákból számos összetétel érhető el a fenológiai fázisokhoz hangoltan. A kimondottan kemény öntözővizek korrekciójához érdemes a pHLow termékcsaládot választani.

Cikkünk megjelent az AgrárUnió-ban is!

Rácz Gábor növényvédelmi szakmérnöknél, az ICL területi képviselőjénél ingyenes szaktanácsadás érhető el a termelőknek a termékekkel kapcsolatban.

Jobb termés, kevesebb műtrágya-kijuttatással, valós megtérüléssel? Válassza az ICL műtrágyatermékeket! Keresse Rácz Gábor területi értékesítőt a további termékinformációkért, ingyenes szaktanácsadásért!

Keresse Rácz Gábor területi képviselőt a további termékinformációkért, ingyenes szaktanácsadásért!

Rácz Gábor növényvédelmi szakmérnök, ICL

tel: +36304881479 email: gabor.racz@icl-group.com

 

 

 

Ez is érdekelheti

Kérdezzen tőlünk!