Télállóság növelése: szántóföldi növények őszi táplálása

Az őszi időszakban a repce és a kalászosok irányában a legfontosabb elvárásunk az erős, jól fejlett gyökérzet kiépítése. Ez alapvetően meghatározza a télállóságot, a jó tavaszi indulást és végső soron a következő évi termést. A várható erős esőzések, a fagy megviselik a növényeket. A téli időszakra való felkészülést leginkább a megfelelő őszi táplálással biztosíthatjuk.

Ma már a hagyományos alaptrágyákon kívül sokféle, célzottan alkalmazható, elsősorban a gyökérfejlődés serkentésére kifejlesztett mikrogranulátum trágyák is rendelkezésre állnak, mint például az Agromaster Start Mini (21-21-5) burkolt, szabályozott hatástartamú műtrágya, mely magas foszfortartalmú és közvetlenül a növények gyökereinél fejti ki hatását.

Bár Agromaster alkalmazásával a gyökérfejlődés a korábbi gyakorlatoknál lényegesen jobb lehet, mégsem fölösleges kiegészítő lombtrágyák alkalmazása.

A lombtrágyák alkalmazása minden olyan esetben hasznos és eredményes, amikor a gyökéren keresztül történő tápanyagfelvétel valamilyen okból nem megfelelő. Ez a talajon történő, szabadföldi termesztés során igen gyakran előfordul.

Számos ok gátolhatja a gyökéren keresztüli ásványi anyag felvételt.

Ilyenek például a talajproblémák (túl kevés tápanyagot tartalmazó, laza talaj; túl kötött talaj; káros sófelhalmozódás stb.), a nem megfelelő időjárás (túl hideg, túl meleg, kevés, vagy éppen túlzottan sok csapadék stb.), fejletlen gyökérzet (pl. fiatal növény), emberi tényezők (elhibázott növényvédő szer dózis stb.) és lehetne sorolni tovább.

Minden ún. stresszhelyzetben segít termesztett növényeinknek a jó minőségű lombtrágyák alkalmazása, mert szinte azonnal hasznosuló, magas mikroelem tartalmuk révén jobb lesz a regenerációs képesség és a növénykondíció. Különösen fontos ez a mai „modern” kultúrnövények esetében, melyek a magas terméseredmények és egyéb kiemelkedő minőségi paraméterek elérése „érdekében” gyakran fokozottan érzékenyen reagálnak a nem ideális körülményekre. A lombtrágyák jól megválasztott makroelem aránya megfelelő stimulációt ad a növényeink számára a különböző fejlődési szakaszokban. Bizonyított például, hogy magas foszfortartalmú lombtrágyák alkalmazásával a növények gyökéren keresztüli foszforfelvétele a többszörösére is megnövekedhet.

Mint már utaltunk rá, mindig előfordulhatnak (és elő is fordulnak) olyan helyzetek, amikor a gyökéren keresztüli ásványi anyag felvétel nem optimális. Nem beszélve a lombtrágyák stimuláló hatásáról, amikor meg lehet többszörözni bizonyos tápelemek felvételét a talajból. Természetesen akkor igazán hatékony egy lombtrágya alkalmazása, ha használatukkal egyértelműen eredményesebb a termesztésünk (ez lehet termésnövekedés, minőségi paraméter javulás, vagy mindkettő egyszerre), mint a ráfordított költségek. Ez persze minden évben más mértékű, hiszen a körülmények is eltérnek. A jó minőségű lombtrágyák azonban szinte minden esetben jelentősen többet nyújtanak, mint a befektetett költségek.

Az ICL SF (korábban Everris, még korábban Scotts) cég által gyártott Agroleaf Power lombtrágyák tiszta és rendkívül magas hatóanyagtartalmuknak, minden nyomelemet magas mennyiségben tartalmazó mikroelem-csomagjuknak, valamint speciális hozzáadott adalékaiknak (M77 különleges tápelem-bejuttató anyagok és fotoszintézis-aktivitást növelő DPI csomag) köszönhetően eredményesen alkalmazhatóak ősszel is.

Javasolt termékek és alkalmazásuk: Agroleaf Power HighP (12-52-05 + mikroelemek), illetve Agroleaf Power Total (20-20-20+mikroelemek), A termék kiszerelése: 15 kg vízben maradék nélkül oldható kristályos mütrágya, egy zsák egy hektár háromszori kezelésére elegendő.

Speciális megoldást kínálunk a rossz vízminőséggel, magas pH-jú, lúgos, szikes, magas hidrogénkarbonát tartalmú vízzel rendelkező termelők számára is. Már Magyarországon is elérhető az ICL Nova PeKacid nevű foszfor és kálium műtrágyája (0-60-20, amely kristályos formában tartalmazza a foszforsavat, így biztonságos és hatékony megoldást nyújt a savazás helyett. Hektárköltsége meglepően alacsony, egy tankban keverve kedvezően befolyásolja a víz pH értékét, és ezáltal a lombra kijuttatott egyéb termékek hasznosulását is.

Szaktanácsadás

Részletes ingyenes szaktanácsért, vagy termékeinkkel kapcsolatos további információkért keresse a Rácz Gábor területi képviselőnket!

Letölthető anyagok

Ez is érdekelheti

Kérdezzen tőlünk!