Lombtrágyázás hatékonyan és eredményesen

Gyakran tapasztaljuk mostanában, hogy a szélsőséges időjárási körülmények gyakran váltogatják egymást; a tartós aszályt viharral kísért felhőszakadás kíséri. Késő tavaszi fagyra, jégverésre is számítani kell. Mindezek a természeti hatások a kerti kultúrákat rendkívül megviselik. A károk enyhítésére, a növénykondíció javítására a lombtrágyázás ad gyors és hatékony megoldást.

A lombtrágyázás, azaz a lombozaton keresztül történő tápanyagpótlás gyors hatású, hatékony kiegészítő módszere a talajtrágyázásnak. Kutatások tanúsága szerint a lombtrágyázás nemcsak a tápelemhiányok gyors megszüntetésére ad lehetőséget, de növeli a hozamot, a termésminőséget, valamint az ellenálló-képességet a károsítókkal és a kedvezőtlen környezeti hatásokkal szemben.

Mikor lombtrágyázzunk?

A lombtrágyák alkalmazása különösen indokolt nagy tápanyagigényű vegetációs fázisokban, túlkötés, valamint kedvezőtlen talajadottságok (pl. magas talaj pH, hideg vagy kötött, levegőtlen talaj, nyári szárazság, tápelem-antagonizmus) esetén, továbbá palántázás után fejletlen gyökérzet esetén, vagyis minden olyan helyzetben, amikor a talajból történő tápanyagfelvétel akadályozott. Bármely kertészeti vagy szántóföldi kultúrában használhatók, a kultúra állapotától függően egy tenyészidőszakban több alkalommal is.

Miért hatásosabb a lombtrágya a szárazságban?

Mivel lombtrágyázzunk?

A megfelelő minőségű lombtrágya-készítményekkel végzett levélpermetezéssel kijuttatott tápelemek növényfajtól és fejlődési szakasztól függően akár 8-20-szor is jobban hasznosulnak, mint a talajon keresztül adott tápanyag. Ugyanakkor a lombtrágyázás serkenti a tápanyagok felvételét a talajból is, hatására a növény gyökérzete több oldott tápanyagot pumpál a felsőbb részekbe, hajtásba, levélbe. A lombtrágyázás azonban csak akkor lehet sikeres, ha a növény életszakaszai tápanyagigényéhez igazodó összetételű lombtrágyát használunk. A kijuttatás gazdaságosságát növeli, ha a lombtrágyázásra használt készítmény

  • magas hatóanyag-tartamú,
  • nagy hatóanyag-tisztaságú,
  • nem emeli az oldat pH-ját,
  • kiválóan vízoldható.

lombtrágyázás agroleaf power

A növények különböző életszakaszaikban más és más tápanyagot kívánnak nagyobb mennyiségben. Éppen ezért

Fontos, hogy a lombtrágya a makroelemek (nitrogén, foszfor, kálium) mellett az összes szükséges mikroelemet tartalmazza, a növény által jól hasznosítható, kelatizált formában. Egyes prémium minőségű lombtrágyák biostimuláns hatású összetevőket is tartalmaznak, amelyek gyorsan túllendítik a növényt a kedvezőtlen környezeti hatások okozta stresszhelyzeten. A tapadásfokozó anyagok pedig segítik a permetcseppek megtapadását a leveleken, így a tápanyagok jobb hasznosulását.

Tudjon meg mindent az Agroleaf Power lombtrágya családról!

Hogyan lombtrágyázzunk?

A lombkezelések hatékonyságának érdekében tartsuk be az alapvető lombtrágyázási szabályokat:

  • Csak szélcsendes időben permetezzünk!
  • A növények a lombozatra kijuttatott tápanyagot a légzőnyílásokon és a bőrszöveten keresztül veszik fel. A felvételt elősegíti a tiszta hatóanyag és nagymértékben lerövidíti a hatóanyagok bejutását a növénybe a speciális adalékanyagok ( aminósavak; huminsavak; növényi kivonatok..) és természetesen a permetcseppek mérete finom porlasztás nagy nyomás.
  • 26 °C fölötti hőmérsékleten a (növényvédőszerek) és a lombtrágyák is könnyedén égethetnek és a tápanyagfelvétel is csökken.
  • A tápanyagok nedves lombfelszínen jobban hasznosulnak, ezért az előző pontot is figyelembe véve célszerű a lombtrágyázást a kora reggeli órákra időzíteni, amikor a lomb még harmatos és a hőmérséklet is kedvező.
  • A mikroelemekkel kiegészített lombtrágyák réztartalmú készítmények kivételével bármilyen növényvédő és gyomirtó szerrel keverhetők, és egy menetben kijuttathatók.
  • A megfelelő lombtrágya-összetétel kiválasztásához, különösen több évig helyben maradó kultúráknál – szőlő- és gyümölcsültetvényeknél – a talajvizsgálat mellett levélanalízis is ajánlott.

Pontos, kultúrára szabott adagoláshoz kérje a szaktanácsadónk segítségét!

A szórófejek lerakódásainak megelőzésére: PeKacid

A PeKacid nem csak segít a túl kemény öntözővíz lágyításában, de savazó hatásának köszönhetően az oldatba keverve tisztán tartja a rendszert és a szórófejeket.

A víz keménysége (pH értéke) befolyásolja a tápanyagok felvehetőségét, de még a növényvédőszerek hatékonyságát is. Ha a pH érték nem megfelelő, egyes elemek (például foszfor, nyomelemek) felvétele nehézkessé válik, hiány alakulhat ki úgy is, hogy a tápanyag rendelkezésre áll, csak a növény nem tudja felvenni. A PeKacid nem csak oldható foszfor- és káliumforrás, de segít a felhasznált vizek (öntözés; növényvédelem) hidrogén-karbonát csökkentésében és a megfelelő pH szint beállításában.

Alacsony koncentrációban (1% alatt) teljesen biztonságos megoldás levelekre permetezve is, nem perzsel. A szükséges mennyiséget igény esetén vízvizsgálat alapján szaktanácsadóink segítenek beállítani.

Figyelmeztetés: a PeKacid segítségével permetezés előtt tisztítsuk ki a régi lerakódásokat, vízkövet a rendszerből.

Ez is érdekelheti

Kérdezzen tőlünk!